Historija Snookera

Snooker BiH
 1. Oct 2015
  Alternate Text

  Počela PAN Snooker liga BiH

  PAN snooker liga je do sada najveće snooker takmičenje u BiH pokrenuto od strane Snooker organizacije BiH, s ciljem popularizacije i razvoja snookera.“PAN snooker liga” igra se u 6 kola i dva masters turnira, gdje svoje snage odmjerava približno stotinu igrača. Ovo je ujedno i liga sa najvećim nagradnim fondom do sada u BiH, a kojeg je omogućio brand PAN. U ligi se takmiče igrači iz ukupno 5 klubova i to u 4 BiH grada: Snooker Pool and Darts Pub “Union Jack” Sarajevo , Snooker klub Billy Blues Tuzla, Sportski klub Click Tuzla, Klub Desetka Bugojno i klub Cue Ball Kiseljak.

   

 2. Oct 2015
  Alternate Text

  Osnivanje snooker organizacije u BiH

  U prostorijama snooker kluba "Union Jack" u Sarajevu održana je osnivačka skupština Snooker organizacije Bosne i Hercegovine. Predstavnici snooker klubova “Click” Tuzla, “Desetka” Bugojno, “Billy Blues” Tuzla, “Cue Ball” Kiseljak, “Buffalo” Brčko, “69” Sarajevo i “Union Jack” Sarajevo, potpisali su povelju o saradnji i time ozvaničili početak rada do sada najveće snooker organizacije. U predstojećoj godini, Snooker organizaciji BiH pristupit će još nekolicina klubova širom BiH, te će naredna takmičarska godina zasigurno biti bogatija i interesantnija.

 3. Jun 2015
  Alternate Text

  Održan prvi snooker festival

  U Union Jack klubu u Sarajevu održan je Prvi snooker festival u BiH. Festival je održan s ciljem razvoja ovog sve popularnijeg sporta. Snooker festival okupio je brojne ljubitelje ovog sporta na jednom mjestu. Na ukupno 4 snooker stola održana su tri turnira: sixty second challenge, shoot out i doubles time challenge. Ukupno 18 učesnika odmjerilo je svoje snage i vještine po uzoru na svjetske turnire. Igrači su imali fenomenalnu podršku navijača i publike koja je uživala uz DJa koji je doprinjeo odličnoj atmosferi festivala. Još veća posjećenost očekuje se u narednoj godini.

 4. Oct 2014
  Alternate Text

  Otvorena snooker akademija u BiH

  Prva Snooker Akademija u BiH otvorena je u prostorijama snooker kluba Union Jack u Sarajevu. Osnivač Akademije je Zijad Redžić, prvi certificirani trener snookera u BIH, od strane WPBSA - Svjetske Snooker Asocijacije u Engleskoj, pod mentorstvom Stevea Davisa, koji je titulu svjetskog prvaka osvojio čak 6 puta. Prva snooker akademija ima zadatak da obuči što više mladih igrača koji će se isticati svojim znanjem i vještinom. Prvu snooker akademiju u Sarajevu mogu pohađati, bez obzira na uzrast, svi oni koji žele da se bave ovim sportom, razvijaju svoje postojeće vještine i stiču nove.

  http://www.worldsnooker.com/snooker-in-sarajevo/

 5. Sep 2012
  Alternate Text

  Održan prvi turnir "Granoff snooker lige"

  Prvi turnir Granoff Snooker lige održan je 28. i 29.09.2012. Pobjednik prvog kola je Kenan Terzić koji je u finalu pobijedio Amira Kunića i tako postao prvi pobjednik zvaničnog Snooker turnira. Turniri narednih kola prve sezone su se održavali u četiri sarajevska kluba i to: "Mercur" – Marijin Dvor, "BK Dynamic" – Stup, "BK 69" u Zetri I u klubu “Predator” Skenderija. Terzić je, nakon odigranih turnira prve sezone potvrdio svoj plasman te tako postao najbolji snooker igrač u BiH.

  https://www.youtube.com/watch?v=YPTyGOwB2ds

   

 6. Sep 2012
  Alternate Text

  Osnovana "Granoff snooker liga"

  U klubu „69“ u Sarajevu održana je osnivačka skupština „Granoff snooker lige“. Uz čelne ljude Bilijar saveza FBIH okupilo se ukupno 16 učesnika lige, članova klubova koji su u sklopu Bilijar saveza FBiH, uz troje profesionalnih sudija obučenih po pravilima IBSFa (International Billiard and Snooker Federation). Svi učesnici lige dobili su košulje, pantalone, prsluke i leptir mašne, što čini obavezan dress code snooker takmičenja. „Granoff Snooker liga“ je prvo zvanično snooker takmičenje u BiH. 

 7. Sep 2012
  Alternate Text

  Medijsko pokroviteljstvo prvog snooker takmičenja

  U prostorijama RSG radija u Sarajevu potpisan je ekskluzivni ugovor o medijskom pokroviteljstvu prve zvanične snooker lige. Najslušaniji radio RSG će ljubiteljima snookera prenositi glavna dešavanja sa takmičenja."Podrška RSG Radija za Bilijar savez BiH je od velikog značaja za razvoj i popularizaciju snookera u BiH, kažu iz Bilijar saveza BiH. Tako ćemo pružiti priliku mladim i talentovanim igračima da napreduju u ovoj bilijarskoj disciplini." - kazao je Zijad Redžić, direktor snooker lige.

 8. May 2012
  Alternate Text

  Najpopularniji džentlmenski sport zvanično u BiH

  Uspješan početak prve sezone snooker lige FBiH obilježen je popisivanjem ugovora između renomiranog proizvođača muških odijela i košulja GRANOFF d.o.o. i Bilijar-snooker saveza FBiH o ekskluzivnom sponzorstvu GRANOFF SNOOKER LIGE 2012. Direktor i vlasnik modne kuće Granoff, Emir Granov prepoznao je kvalitet u radu BIlijar i snooker saveza FBiH i odlučio da podrži ovaj jedinstveni event koji je od velikog značaja za razvoj i afirmaciju snooker sporta u FBiH.