Desavanja

Carlsberg Snooker liga BiH ulazi u završnicu

"U snooker klubu Click u Tuzli 13. i 14. maja odigraće se šesto, ujedno i posljednje kolo Carlsberg Snooker lige BiH. Gotovo u svim klubovima već su poznata imena učesnika završnog Mastersa za prvaka države u snookeru."

U klubu Click u Tuzli znatnu dominaciju pokazao je osvajač već dva uzastopna kola Lige Mirza Vuković koji je proteklog vikenda u finalnom meču sa 3:1 savladao jednako dobrog Azura Ibrića. Ovom pobjedom Vuković ulazi u top četiri igrača u ovom klubu koja će se sigurno boriti za prestižnu titulu.

U posljednjem kolu u ovom klubu vodiće se rovovska borba između Roberta Kovačevića, Sanjina Lemezovića te Benjamina Jukana koji još nisu obezbijedili siguran plasman među najbolja četiri igrača.

Također je veoma neizvjesno i u klubu Billy Blues u Tuzli, gdje je samo prvoplasirani Muris Katanić zasigurno obezbijedio plasman na završni Masters, dok su ostala četvorica igrača bodovno jako blizu te će njihov plasman biti neizvjestan do samog kraja.

Iznenađenja su obilježila peto kolo odigrano u klubu Billy Blues  gdje je prvoplasirani Katanić izgubio u prvom kolu od izvrsnog Vedada Mujića, kojeg je Katanić u prethodna dva kola dobijao bez većih problema. Mujić dalje ide na raspoloženog Asmira Smajlovića koji sa rezultatom 3:0 u finalnom meču obezbjeđuje šansu za plasman u završni Masters. Samo trojica najboljih iz kluba Billy Blues će imati mogućnost da igraju završni Masters te će se u šestom kolu voditi bespoštedna borba između Vedada Mujića, Asmira Smajlovića, Jusufa Nurkovića te Demirela Pirića.

Svoju dominaciju u Bugojnu u klubu Desetka potvrdio je već dobro poznati, te naš predstavnik na evropskom prvenstvu, sjajni Zlatan Fuka koji je propustio prva dva kola a kada je ponovo uzeo štap u ruke bez posebnog napora osvaja naredna tri kola za redom te obezbjeđuje sebi još jedan u nizu završni Masters. U petom kolu Carlsberg Snooker lige BiH u finalnom meču sa 3:0 Fuka pobjeđuje Ermina Avdibašića koji se i pored toga zadržava na prvom mjestu obzirom da je odigrao svih pet kola u izvrsnoj formi. Također iz ovog kluba trojica najboljih će se boriti za titulu državnog prvaka te je i ovdje jako neizvjesno u borbi za plasman između Adisa Buraka, Elvisa Čehajića i Midhata Ramića.

U Kiseljaku su dvojica igrača sigurni učesnici završnog Mastersa jer su svojom dominacijom u proteklih pet kola Lige čvrsto zauzeli prva dva mjesta na tabeli. Naime, radi se o izvrsnom Ivanu Kristiću i dobro poznatom Nedžadu Emši koji je ponovo u odličnoj igračkoj formi.

Krajnje neizvjesna situacija biće u šestom kolu gdje će se za plasman u završnom Mastersu boriti slijedeći igrači: Igor Antić, Leilo Slomo, Zoran Trogrlić, Oliver Grubešić te Danijel Kristić.

U Sarajevu, aktuelni državni prvak Mario Željo Milošević rutinski osvaja peto kolo Carlsberg Snooker lige BiH pobjedivši Adela Kalabušića rezultatom 3:0, obzirom da je njegov najveći rival Faris Vučkić izgubio u drugom kolu. Milošević i Vučkić su za sada sigurni učesnici najprestižnijeg takmičenja u ovoj sezoni - Mastersa Carslberg Snooker lige BiH, a obzirom da je klub Union Jack Sarajevo ove godine bio najmnogobrojniji u Ligi iz ovog kluba će pet igrača igrati završni Masters za prvaka države.  Također, kao i u svim klubovima u BiH šesto kolo biće odlučujuće za plasman sljedećih igrača: Rijad Šišić, Adi Šaković, Severin Milošević, Adnan Zilić i Muamer Mališević, među kojima je razlika u samo 250 poena.

Borba za državnog prvaka igraće se u dva kola u julu 2017. Ukupno 18 igrača odmjeriće svoje snage prvo u Tuzli, gdje će se odigrati prvo kolo Masters turnira Carslberg Snooker lige BiH a zatim u Kiseljaku gdje će biti održano drugo kolo Masters završnice te proglašenje pobjednika i osvajača najprestižnije nagrade – državnog prvaka BiH u snookeru.

Pozivamo sve ljubitelje snookera da prate mečeve šestog kola Carslberg Snooker lige BiH u klubovima Snooker Organizacije BiH te preko Facebook stranica klubova putem live streama.

Više info o Carlsberg Snooker Ligi BiH i o snookeru u BiH na oficijelnoj FB stranici Snooker Organizacija BiH, FB stranicama klubova Organizacije te http://www.snooker.org.ba/