Desavanja

Eldar Karamehmedović novi šampion BiH snookera

"Eldar Karamehmedović iz Žepča nakon sedam godina apsolutne dominacije Marija Želje Miloševića preuzeo je prestižnu titulu najboljeg igrača snookera u Bosni i Hercegovini."

U prostorijama snooker kluba „Desetka“ u Bugojnu u odličnoj atmosferi do posljednjeg mjesta ispunjenog kluba ljubiteljima sporta na zelenoj čohi, odigran je završni masters Carlsberg snooker lige BiH „Best of the Best“.

Šesnaest igrača ukrstilo je svoje štapove u borbi za prestižnu titulu. Najbolji igrači snookera iz Sarajeva, Tuzle, Kiseljaka i Bugojna borili su se na tri snooker stola, prvobitno u grupnoj fazi takmičenja a zatim njih osam posljednjeg dana u knock out fazi.

Interesantna situacija desila se u grupi A gdje su tri igrača imala po tri pobjede a u međusobnom omjeru bili su isti jer je svaki od igrača pobijedio svog protivnika. Tako je ostalo na tome da prolazak za dalje odlučuje međusobna frejm razlika. Tako se desilo da Mirza Vuković iz sarajevskog kluba „Union Jack“ samo zbog jednog manje osvojenog frejma nije prošao dalje, dok je Edin Kovačević iz Tuzle nastavio takmičenje.

U grupi B Eldar Karamehmedović iz Žepča i Irhad Ćeso iz Bugojna sigurnom igrom obezbijedili su prolazak dalje. Zanimljivo je da je, sada već aktuelni viceprvak Carlsberg Snooker lige Irhad Ćeso, cijeli turnir igrao sa jednim od klupskih štapova koji je pred kraj samog turnira čak i napukao, što nije obeshrabrilo ovog sjajnog igrača iz Bugojna da osvoji prestižnu titulu viceprvaka.

U grupi C Rijad Šišić i Mirnes Mujić također sigurnom igrom plasirali su se u dalji tok takmičenja. 

U grupi D igrao je sedmorostruki državni prvak Mario Željo Milošević od kojeg su svi očekivali da i ove sezone potvrdi titulu, no njegova igra nije bila na željenom nivou, tako da je još u grupnoj fazi izgubio meč od Roberta Kovačevića iz Tuzle te se protiv klupskog kolege Benjamina Tokače borio za opstanak u grupi i prolazak dalje. On uspijeva da pobijedi Tokaču i da se plasira dalje ali drugo mjesto u grupi uzrokovalo je za njega nepovoljnu situaciju u žrijebu. Naime, dirigovani žrijeb po sistemu da se prvi igrači iz grupe nisu smjeli susresti sa igračima koji su prvi u drugim grupama te ni sa kim iz svoje grupe, je mogao prouzrokovati da se već u četvrt finalima desi nekoliko derbi mečeva, što se na kraju i obistinilo. Žrijebom je došlo do toga da se igraju čak tri gradska derbija.  

Prvi duel bio je između Adija Buraka i Irhada Ćese, obojice iz Bugojna. Drugi duel je bio između Edina Kovačevića i Roberta Kovačevića iz Tuzlea treći je bio meč za kojeg su svi mislili da je finale prije finala između do tada aktuelnog viceprvaka države i prvaka države Rijada Šišića i Marija Želje Miloševića.

Nekadašnji viceprvak Carlsberg Snooker lige i najbolji igrač u Bugojnu Adi Burak izgubio je od izuzetno inspirisanog i željnog pobjede Irhada Ćese koji je tako bio prvi igrač koji se plasirao u polufinale. Tuzlanski duel se završio u odlučujućem petom frejmu na par posljednjih kugli u korist Roberta Kovačevića. Eldar Karamehmedović bez većih poteškoća savladao je Mirnesa Mujića iz Tuzle rezultatom 3:1 te postaje polufinalista. 

Najviše očiju bilo je upereno u meč između Rijada Šišića i Marija Želje Miloševića iz Sarajeva. Znalo se da će taj meč gledaocima snookera priuštiti odmor za oči te pregršt izvanrednih razmjena kako ofanzivnih tako i defanzivnih udaraca. Obojica igrača su proveli izuzetno puno vremena na trenažnom stolu prije same završnice no Šišić je pronašao bolju mentalno-fizičku kombinaciju i na iznenađenje svih prisutnih sa velikih 3:1 izbacio je Miloševića u četvrtfinalu takmičenja te ga ostavlja bez borbe za bilo koju titulu.

Prvi polufinalni meč bio je između Irhada Ćese iz Bugojna i Roberta Kovačevića iz Tuzle. Ćeso je pri vodstvu od 2:1 izvanrednim čišćenjem stola od zelene kugle dobio četvrti frejm i izbacio Kovačevića iz borbe za najboljeg igrača snookera u BiH. Tako je Ćeso postao prvi finalista Mastersa u Bugojnu. 

U drugom polufinalnom meču između Eldara Karamehmedovića i Rijada Šišića, obojice članova Union Jack snooker kluba u Sarajevu vodila se rovovska bitka do posljednjeg frejma u kojoj je Šišić nakon propuštene prilike da uđe u odlučujući brejk na skoro pa čistoj situaciji na stolu pri vodstvu od 29:20 odigrao samo jedan loš potez i prepustio sto Karamehmedoviću, koji je u stilu najboljih svjetskih igrača snookera očistio sto te brejkom od 51 obezbijedio sebi mjesto u finalu. 

Finalni meč između Eldara Karamehmedovića i Irhada Ćese gledaocima nije priuštio toliko drame jer je Ćeso iz Bugojna uspio samo da izjednači rezultatom 1:1 te je osvojio samo utješni frejm. Eldar Karamehmedović je hirurški preciznom igrom, šahovskom kombinatorikom te izvanrednom pozicioniranjem bijele kugle dominantno došao do titule bez ijednog poraza. U meču za treće mjesto, Šišić iz Sarajeva izgubio je od Roberta Kovačevića iz Tuzle rezultatom 3:0, vidno iscrpljen nakon gubitka u polufinalnom meču te iako je izbacio iz takmičenja najboljeg igrača u državi nije uspjeo da se izbori za treće mjesto ali kao utjehu sa turnira odnijeo je nagradu za najveći brejk od 73 poena. 

Svi posjetioci kao i igrači bili su ugodno iznenađeni odličnom atmosferom, izvrsnom ogranizacijom te gostoprimstvom u Bugojnu. Općina Bugojno kao i mnogobrojni sponzori obezbijedili su svim igračima učesnicima Mastersa Carlsberg Snooker lige smještaj i hranu tokom trajanja trodnevnog turnira. 

Nagradni fond te novčane nagrade obezbijedio je partner Lige Carlsberg grupacija a koje je tradicionalno uručio Muamer Karabeg.

Svi igrači snookera do septembra odlaze na zasluženi odmor kada očekujemo nastavak nove sezone Best of the Best, najelitnijeg snooker takmičenja u našoj zemlji.