Desavanja

Faris Vučkić do historijskog rezultata na Vienna Snooker Openu

"Sedam igrača iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je na nedavno završenom Vienna Snooker Openu kojeg je osvojio profesionalni igrač snookera iz Engleske David Grace. Boje Bosne i Hercegovine branila su tri igrača iz Sarajeva, tri iz Tuzle te igrač iz Slovačke koji nas je u prethodnim godinama predstavljao i na europskim prvenstvima."

Vienna Snooker Open se tradicionalno održava sedmicu nakon svjetskog prvenstva u snookeru već 8 godina te svake godine ugosti nekolicinu profesionalnih igrača pretežno iz Velike Britanije, tako da ostali učesnici amateri na ovom turniru imaju priliku da odmjere svoje snage sa nekim od imena sa svjetske rang liste. Proteklih godina turnire su osvajali profesionalni igrači kao što su Stephen Lee, Mark King, Peter Ebdon, Mark Davis, Craig Staedman te Nigel Bond. Podatak da je nagradni fond 10.000 EUR još dodatno govori o kvaliteti ovog PRO-AM (profesionalno-amaterskog) turnira.

Učešće je uzelo još nekoliko amatera iz raznih dijelova Europe čiji breakovi prelaze nizove od stotinu i redovni su učesnici europskih prvenstava u snookeru.

Bez velikih očekivanja BiH igrači nastupili su prvog takmičarskog dana u grupnoj fazi od po 5 igrača te je u skoro svakoj grupi bio i po jedan profesionalac. Grupnu fazu takmičenja prolaze naša četiri igrača a to su Mario Željo Milošević - aktuelni državni prvak, Faris Vučkić – vlasnik najvećeg breaka u BiH, mladi Rijad Šišić te Robert Kovačević iz Tuzle.

Mario Željo Milošević i Robert Kovačević zauzimaju čak drugo mjesto u svojim grupama što ih stavlja rame uz rame sa profesionalcima iz Engleske u njihovoj grupi, tako da je u tim grupama na prvom mjestu bio Craig Stadman iza kojeg se plasirao Robert Kovačević te Nigel Bond, a za njim Mario Željo Milošević.

Edin Omerović, Edin Kovačević te Danijel Vranješ nisu uspjeli da prođu grupnu fazu takmičenja, da li zbog umora ili zbog treme koja je prouzrokovana učešćem na jednom ovako velikom turniru ali su sigurno bogatiji za jedno veliko iskustvo koje će im mnogo pomoći u narednim turnirima.

Naredni dan igrao se po knock-out sistemu te je svaka pobjeda značila prolazak dalje.

Sreća ili nesreća da dvojica igrača iz Sarajeva igraju jedan protiv drugog obezbijedila je jednom prolazak u 32 igrača te tako Mario Željo Milošević postaje prvi naš igrač u šesnaestini finala pobijedivši mladog Rijada Šišića također iz Sarajeva. Naredni meč aktuelnog državnog šampiona bio je protiv osvajača Vienna Snooker Opena - Davida Gracea od kojeg je izgubio 3:0.

Robert Kovačević iz Tuzle pobjeđuje slovačkog igrača Martina Kolara 2:1 i time se plasira među 32 preostala igrača gdje ga dočekuje ni manje ni više nego igrač koji je ove godine pobijedio i najpoznatije ime ove igre na svijetu - fenomenalnog Ronniea OSullivana. Malo je izgleda imao Kovačević da bilo šta napravi u ovom meču te se njegov izvrsni performans na ovom turniru završava u ovoj fazi takmičenja.

Faris Vučkić meč za ulazak u 32 igra protiv jednog od najboljih igrača iz Njemačke Danijela Schneidera. Zanimljivo je da dok su se na tabli sa kosturom gledali parovi, nekoliko igrača iz Austrije prišlo je Vučkiću i sa tužnim pogledom poželjeli su mu sreću jer su bili ubijeđeni da će Vučkić izgubiti od wunderkinda iz Njemačke. Vučkić svoju igru podiže na nevjerovatan nivo i bez većih poteškoća na opšte iznenađenje pobjeđuje to čudo iz Njemačke sa rezultatom 2:0. Vučkić dalje ide na Christiana Hochmayera, jednog od najboljih igrača iz Austrije. Sam plasman u posljednjih 32 govori o kakvom igraču je riječ.

Pomalo prepotentno Hochmayer nastupa u prvom frameu te sa dva niza od preko 20 poena dolazi do rezultata 52:9, a u tom momentu na stolu se nalazilo samo 54 poena.

Svi su već u austrijskom taboru mislili da gledaju zagarantovanu pobjedu njihovog predstavnika međutim, nakon promašaja Vučkić prilazi stolu te u stilu najboljih svjetskih igrača čisti sto i breakom od 54 prelazi u vodstvo. Euforija u BiH timu i nevjerica u timu Austrije zavladali su klubom.

Naredni fream Hochmayer dobija i sada je 1:1. Treći fream bio je bodovno također u korist Austrijanca te na posljednje četiri kugle također čišćenjem stola kakvo turnir u Beču nije zapamtio i o kojem će se još mnogo pričati Vučkić prelazi u vodstvo od 2:1. U četvrtom i odlučujućem frameu Austrijanac više nije mogao da ubaci ni trivijalne kugle što je Vučkić znao dobro da iskoristi i pobjeđuje sa ogromnom razlikom ubacivši roza kuglu na double za meč.

Pobjedom nad austrijancem Vučkić piše historijski uspjeh takmičara iz BiH koji se sada nalazi u zadnjih 16 igrača među kojima su sami profesionalci te najbolji amateri iz Europe. Za ulazak u osminu finala Vučkića očekuje raspoloženi David Grace protiv kojeg je Vučkić imao svoje šanse ali ipak igra protiv igrača koji se nalazi na 44. mjestu svjetske rang liste smanjila je mogućnosti za prolazak dalje. Vučkić gubi 3:0 od osvajača turnira i tako se plasira na devetu poziciju Vienna Snooker Opena 2017.

«Igrači iz Tuzle su već prethodnih godina učestvovali na ovom turniru dok je za nas iz Sarajeva ovo prvo predstavljanje našeg kluba na jednom PRO-AM turniru. Zadovoljni smo zabilježenim rezultatom i mnogo smo naučili gledajući neke od najboljih igrača ove igre na svijetu. Ostaje nam da se za narednu godinu još bolje pripremimo kako bismo mogli bar da odbranimo devetu poziciju na koju smo se plasirali ove godine.» rekao je Zijad Redžić, predsjednik snooker kluba Union Jack iz Sarajeva.