Desavanja

Kenan Terzić osvajač drugog kola "Balkan snooker lige"

"Proteklog vikenda odigrano je drugo kolo „Balkan snooker lige u Sarajevu“. Radi se o najprestižnijem turniru koji se dešava trenutno u regiji, a time ga čini učešće po osam najboljih igrača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske."

Prvo kolo „Balkan snooker lige“ odigrano je u Beogradu u snooker klubu „Mister S“ a najbolji je bio Saša Stojanović koji je u finalu pobijedio našeg Marija Želju Miloševića rezultatom 4:3. 

U snooker klubovima „Mercur“ i „Union Jack“ u Sarajevu igralo je ukupno 24 igrača a naši predstavnici ovog prestižnog takmičenja bili su: Kenan Terzić iz Travnika, Muamer Mališević, Mustafa Husović i Rijad Šišić iz Sarajeva, Mirza Vuković iz Lukavca te iz Tuzle Robert Kovačević, Edin Kovačević, Demirel Pirić i Mirnes Mujić.

U sjajnoj atmosferi sarajevskih klubova u 14h u petak počela je grupna faza takmičenja, koja se nastavila i narednog dana. Svi bosanskohercegovački igrači bez većih problema prošli su grupnu fazu te su prošli u drugi krug takmičenja. 

Veliko iznenađenje svim prisutnim priredio je Mirza Vuković koji je pobijedio aktuelnog prvoplasiranog igrača „Balkan Snooker lige“ Sašu Stojanovića rezultatom 4:3 te ga izbacio sa takmičenja.  Također, izvanrednu igru pokazao je i tuzlak Robert Kovačević trenutno najbolji igrač „Carlsberg državnog prvenstva“ u Tuzli i osvajač dva uzastopna kola. Kovačević je u osmini finala poveo rezultatom 3:0 višestrukog državnog prvaka Srbije Marka Stoiljkovića i kada je bilo očekivano da će ga pobijediti rezultatom 4:0, Stoiljković je pronašao snagu i koncentraciju te je meč preokrenuo u svoju korist i pobijedio sa 4:3.

Na žalost bosanskohercegovačkih igrača, dvojica su se susrela za istim stolom u osmini finala a to su višestruki državni prvak Kenan Terzić i trećeplasirani Rijad Šišić. Izvanrednom igrom Terzić je prošao dalje a njegova kvaliteta igre u tom, kao i u svim prethodnim mečevima naslućivala je da bi baš on mogao biti osvajač ovog prestižnog turnira.  

U prepunom klubu počeli su polufinalni mečevi između Kenana Terzića i Marka Stoiljkovića, najboljeg bosanskohercegovačkog i srbijanskog igrača. 

U meču koji je trajao preko šest sati iz rezultata 2:0 Terzić je uspjeo da preokrene meč i da isti dovede do finalnog odnosno sedmog frejma. Majstorica je odlučila ko će se u finalu suprotstaviti Boži Primiću iz Dubrovnika koji je na drugom stolu savladao Matiju Ivičevića Bakulića, također iz Dubrovnika. 

Svi prisutni su znali da je meč finala prije finala bio između Terzića i Stoiljkovića ali se željno iščekivao i finalni meč između izvrsnog i jako kvalitetnog igrača snookera Bože Primića i našega Terzića. 

Iako izvanredan nastup igrača iz Dubrovnika nije imao većih šansi protiv nadahnutog Terzića koji ga je pobijedio bez većih poteškoća rezultatom 4:1 i tako osvojio drugo kolo Balkan snooker lige.  

Aktuelni državni prvak Mario Željo Milošević propustio je ovo kolo takmičenja zato što je morao biti prisutan na austrijskom Open turniru pod nazivom „Wels snooker Open 2019“ na kojem se plasirao do osmine finala. 

Naredno kolo Balkan snooker lige igraće se u Beogradu od 13. – 15.12.19. u snooker klubu „Mister S“.

Sva dešavanja o snookeru pratite na oficijelnim Facebook i web stranicama: www.bilijar.ba i www. snooker.org.ba, SnookerBiH,  Snooker Organizacija BiH i Balkan snooker liga.