Desavanja

Kompletirano četvrto kolo Carlsberg Best of the Best snooker lige

"Kalabušić i Kilalić najdominantniji u svojim divizijama"

Ovoga vikenda kompletirano je četvrto kolo Carlsberg snooker lige "Best of the best" turnirima u divizijama Sarajevo i Visoko. Gledaoci su mogli uživati u zanimljivim i neizvjesnim mečevima u sarajevskim klubovima "Union Jack" i "Merkur" kao i u visočkom klubu "SC Hanovi". 

Iznenađenje ovog kola u diviziji Sarajevo je svakako mladi Benjamin Tokača koji je po prvi put ove sezone izborio plasman u finale. Prva ozbiljna prepreka na putu do finala bio je aktuelni prvak Carlsberg snooker lige, Eldar Karamehmedović. Meč je počeo veoma tvrdo i oprezno ali kako je vrijeme odmicalo Benjamin je uspio da uspostavi kontrolu i da priredi iznenađenje te sa 3:1 savlada aktuelnog prvaka. Polufinalni meč je donio još jedno veliko iskušenje za Benjamina u vidu finaliste nedavno održanog međunarodnog turnira "Bugojno Open", Mahira Bečića. Nakon skoro tri sata igre Benjamin je pokazao da je ipak ovaj vikend u dobroj formi i uspio je da slavi sa 3:2 i tako se nakon nešto lošijih rezultata iz prva tri kola, plasirao u svoje prvo finale ove sezone. 

Drugi finalista je bio osvajač drugog kola Carlsberg snooker lige, Adel Kalabušić. On nije imao previše problema i sigurnom igrom obezbijedio je sebi mjesto u finalu, drugi put ove sezone. 

Finale je počelo nešto boljom igrom Adela Kalabušića koji je brzo poveo sa 1:0, međutim Benjamin Tokača je mirnom igrom uspio da izjednači i povede sa 2:1. Čak je u četvrtom frejmu imao priliku da očisti sto i tako slavi u ovom duelu ali jedan mali promašaj na zelenoj kugli ga je spriječio u tome te je dozvolio Kalabušiću da se vrati u meč. Kalabušić nije propustio tu priliku, izjednačio je na 2:2, a u posljednjem frejmu je bio dosta smireniji i uspio je da slavi sa 3:2 i tako po drugi put ove sezone osvoji kolo. Sa ovom pobjedom, Adel je skoro sigurno sebi obezbijedio učešće na završnom Masters turniru, a Benjaminu ostaje borba za isti u preostala dva kola. 

Divizija Visoko je najneizvjesnija dizivija ove sezone i kao takva uvijek donese zanimljive i uzbudljive mečeve, kao i nove pobjednike turnira, a tako je bilo i ovaj put. Finale su igrali Sabahudin Čehajić, koji je osvojio prvo kolo, i Almir Kilalić, kojem je ovo bilo prvo finale ove sezone. Iako je važio za blagog favorita u finalu, Čehajić nije imao previše šansi protiv raspoloženog Kilalića. Od samog početka Kilalić je nametnuo svoju igru i slavio sa rezultatom 3:1. Ova Kilalićeva pobjeda je dodatno zakomplikovala situaciju na tabeli i biće veoma zanimljivo u posljednja dva kola pratiti borbu za odlazak na završni Masters. 

Liga se nastavlja u februaru mečevima petog kola, a sve informacije u vezi turnira možete pronaći na facebook stranici Snooker organizacije, kao i na 
www.snookerorg.ba