Desavanja

Kompletirano treće kolo Carlsberg snooker lige "Best of the Best"

"Milošević, Prijić i Bešić najbolji u svojim divizijama"

Proteklog vikenda je odigrano treće kolo Carlsberg snooker lige u divizijama Sarajevo, Gornji Vakuf-Uskoplje i Visoko. 

Divizija Sarajevo je ponudila najviše uzbuđenja, zanimljivih mečeva i nekoliko velikih brejkova. Osvajač drugog kola Adel Kalabušić je već u prvom kolu zaustavljen od sedmostrukog prvaka Maria-Želje Miloševića koji je Kalabušiću prepustio samo jedan frejm i plasirao se dalje sa rezultatom 3:1. Milošević je pružio sigurnu igru i sve mečeve do polufinala riješio u svoju korist bez puno problema. U polufinalu ga je čekao aktuelni prvak Carlsberg snooker lige, Eldar Karamehmedović, koji je imao malo teži i neizvjesniji put do polufinala. Prvi meč protiv Daria Filipovića je riješio u svoju korist sa rezultatom 3:0, ali već u narednom meču protiv Benjamina Tokače pobjedu i prolaz u četvrtfinale je izborio tek u posljednjem frejmu. I naredni meč je bio veoma neizvjestan. Muamer Mališević je igrao sjajno i nije dozvolio Karamehmedoviću da prikaže svoju najbolju igru. Ipak, prvak je pokazao najviše kad je bilo najpotrebnije. Pri rezultatu 2:2, Eldar u jednoj posjeti stolu pravi najveći brejk na turniru od 67 poena i tako pobjeđuje Mališevića sa 3:2 i zakazuje jos jedan okršaj protiv Miloševića u polufinalu. 
Polufinale je počelo veoma oprezno sa obje strane sa dosta defanzivne igre. U takvom omjeru snaga, Milošević se bolje snašao i ostvario značajnu prednost u prvom frejmu. Međutim, Eldar koristi jednu nesmotrenost, i ubacuje posljednju crvenu i sve boje i krade prvi frejm. Ali Milošević nije dozvolio da ga poremeti takav gubitak prvog frejma te je nastavio sa sigurnom igrom i u svoju korist riješio 3 naredna frejma i tako sebi obezbijedio drugo finale ove sezone. 

U drugom dijelu žrijeba, Mirza Vuković je došao do prvog polufinala ove sezone, uz veoma smirenu i sigurnu igru, a napravio je i drugi najveći brejk na turniru od 60 poena.
Protivnik u polufinalu mu je bio finalista nedavno održanog "Bugojno opena", Mahir Bečić. Borba za finale nije bila neizvjesna, jer je Bečić pokazao da pobjede u Bugojnu protiv balkanskog i bh prvaka nisu bile slučajne, i relativno lagano sa rezultatom 3:1 se plasirao u prvo finale Carlsberg snooker lige ove sezone.
Finalni meč je počeo veoma oprezno, ali kako je vrijeme odmicalo Milošević je uspio da uspostavi kontrolu nad igrom, nije dozvolio Bečiću da ga ozbiljnije ugrozi, i sa sigurnih 3:0 je osvojio treće kolo.

U diviziji Gornji Vakuf-Uskoplje nije bilo prevelikih iznenađenja. Mehrid Prijić je i ovaj put pokazao da je u najboljoj formi i bez problema je osvojio i treće kolo u nizu i tako postao jedini igrač u svih 6 divizija kojem je to pošlo za rukom. U finalu je bio bolji od Mersada Semića sa rezultatom 3-1, i već sada skoro sigurno osigurao učešće na završnom Mastersu u maju 2022 godine. 

Divizija Visoko je donijela nesto više neizvjesnosti i uzbuđenja. Osvajač prvog kola Sabahudin Čehajić se plasirao u svoje drugo finale ove sezone, i bio je favorit u finalu protiv Haruna Bešića. Međutim, nakon velike i neizvjesne borbe, Bešić uspjeva da u svoju korist riješi posljednji frejm, i sa rezultatom 3:2 osvaja treće kolo i tako situaciju na tabeli čini dodatno neizvjesnijom, jer je na pola sezone veliki broj igrača u borbi za plasman na završnicu lige.

Četvrto kolo Carlsberg snooker lige "Best of the best" se igra u januaru 2022, poslije novogodišnjih i božićnih praznika. Sve informacije u vezi lige možete pronaći na Fb stranici Snooker organizacije, web stranici www.snooker.org.ba, kao i na stranicama klubova učesnika lige.