Desavanja

Mario Željo Milošević i Kenan Terzić na vrhu balkanskog snookera

"Proteklog vikenda u prostorijama snooker kluba Mister S u Beogradu odigrano je treće kolo Balkan snooker lige koje je ponovo okupilo najbolje igrače snookera iz Regije."

Turnir se igrao tri dana na pet snooker stolova uz prisustvo profesionalnih snooker sudija od kojih su polufinale sudili Goran Stevelić i Igor Mišković, jedine certificirane  snooker sudije A klase.

U prelijepom ambijentu beogradskog snooker kluba Mister S te izvrsnim uslovima igre igralo je 25 najboljih snooker igrača iz regije. Bosnu i Hercegovinu predstavljali su aktuelni državni šampion Mario Željo Milošević, višestruki državni šampion BiH Kenan Terzić, trećeplasirani igrač BiH Rijad Šišić te nekadašnji viceprvaci BIH Edin Kovačević, Robert Kovačević i Demirel Pirić.

Osvrnućemo se na prvo kolo Balkan snooker lige koje je također bilo odigrano u Beogradu a koje je osvojio Saša Stojanović koji je u finalnom meču u odlučujućem frejmu bio bolji od našeg najboljeg igrača Marija Želje Miloševića, koji se plasirao na drugo mjesto. 

Naredno kolo Balkan snooker lige igralo se u Sarajevu, gdje je izvjesnu dominaciju pokazao naš višestruki državni prvak te jedan od najboljih igrača snookera u BiH Kenan Terzić, koji je bez većih poteškoća, osim u polufinalnom meču protiv najtrofejnijeg igrača srbije Marka Stojiljkovića ipak na kraju slavio u meču koji je trajao preko pet sati. U finalu Terzić se sastao sa Božom Primićem iz Hrvatske, također višestrukim državnim prvakom. Sjajnom igrom i hirurškom preciznošću Terzić je dobio finalni meč dominantnim rezultatom 4:1.

Milošević nije učestvovao u drugom kolu Balkan snooker lige u Sarajevu zbog ranije određenog datuma odigravanja prestižnog turnira u organizaciji Austrijskog Snooker Saveza te je propustio poene u ovom kolu Balkan snooker lige. 

Milošević je ove godine zaista dominirao na gotovo svim snooker turnirima, a najveća zasluga tome može se pridodati njegovom treningu sa jednim od najboljih trenera snookera današnjice Rogherom Leightonom iz Engleske. 

U trećem kolu Balkan snooker lige i Milošević i Terzić prošli su grupnu fazu bez većih poteškoća. Dominacija dvojice bosanskohercegovačkih igrača vidjela se od samog početka turnira. Obojica naših predstavnika došli su do polufinala gdje su se susreli sa aktuelnim državnim šampionom Srbije Stefanom Čalićem i najboljim hrvatskim igračem Tinom Venosom. 

Milošević je naišao na bezbroj prepreka u borbi za prolazak dalje, izvrsna igra najtrofejnijeg hrvatskog  nije dozvolila Miloševiću da pređe u vodstvo te je u izvjesnom trenutku čak gubio 3:1. Izvrsna mentalna snaga našeg državnog šampiona uspjela je da ga dovede do odlučujućeg sedmog frejma. Nijansu boljom igrom Milošević je uspio da osvoji sedmi frejm te je meč okončao u svoju korist i time je osigurao svoje mjesto na finalnom stolu.

Terzić se izvrsno borio protiv aktuelnog šampiona Srbije no poslije par nesretno odigranih odbrambenih poteza stigla je kazna od Čalića koji pobjeđuje u ovom susretu.

Finale trećeg kola Balkan snooker lige nismo mogli ni zamisliti bolje od borbe dvojice najboljih igrača iz BiH i Srbije. 

Milošević je bez većih poteškoća poveo rezultatom 3:1 i kada su svi u Sali bili sigurni da će rezultat biti 4:1 izvrsni srbijanac sjajnom odbrambenom igrom i perfektno odigranim napadačkim potezima uspio je meč da dovede do odlučujućeg sedmog frejma. 

U finalnom frejmu Stefan Čalić je u određenim momentima čak i vodio preko 40 poena razlike te su svi očekivali poraz Miloševića. Par nemogućih kugli povezanih sa izvrsnim snukerovanjima, dovode Miloševića na samo dvadesetak poena razlike, a sa dovoljno poena za pobjedu na stolu. 

Izvrsno pogođenim long pot udarcem Milošević je krenuo u čišćenje stola te je ubacio sve kugle od zelene do crne ali slabijom pozicijom na posljednjoj crnoj kugli nije dobio mogućnost za njeno ubacivanje.

Nakon razmjene par odbrambenih poteza mladi srbijanac je ipak ostavio polu upotrebljivu crnu kuglu te se čitav turnir sveo na samo jednu odlučujuću kuglu koju, na našu sreću, ubacuje naš „super Mario“ i tako je osvojio treće kolo Balkan snooker lige.

Tabela nakon tri odigrana kola pokazuje i dokazuje dominaciju bosanskohercegovačkog snookera u Regiji gdje se na prvom mjestu nalazi naš Kenan Terzić a na drugom Mario Željo Milošević. 

Četvrto kolo Balkan snooker lige igraće se u februaru 2020. u sarajevskim snooker klubovima Mercur i Union Jack te ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje snookera da dođu i podrže naše igrače.