Desavanja

Mario Željo Milošević ponovio titulu Carlsberg snooker državnog prvenstva BiH

"Proteklog vikenda u Tuzli se odigrao završni Masters turnir Carlsberg snooker državnog prvenstva BiH. Šesnaest najboljih igrača iz bosanskohercegovačkih gradova igralo je za laskavu titulu državnog šampiona te za prestižnu nagradu predstavljanja naše zemlje na Europskom prvenstvu koje će se održati u martu u Albuferi u Portugalu."

Petak i subota bili su rezervisani za grupnu fazu takmičenja gdje je iz ukupno četiri grupe sa po četiri igrača samo njih osam prolazilo dalje u završni dio turnira. 

Za nastavak takmičenja doslovno je u pojedinim slučajevima odlučivao samo jedan frejm te neki igrači i pored dvije pobjede u svojoj grupi nisu prošli dalje, kao što se to desilo u slučaju Demirela Pirića iz Tuzle koji je izgubio od svog sugrađanina Edina Kovačevića u početnoj fazi grupnog takmičenja rezultatom 3:0. U narednom susretu Pirić je pobijedio jednog od najboljih bosanskohercegovačkih igrača snookera ikad, Kenana Terzića ali ipak sebi nije obezbijedio prolazak u narednu fazu takmičenja. Upravo taj meč ni Kenanu Terziću nije obezbijedio prvo mjesto u grupi te obzirom da nije bio nosioc grupe u osmini finala susreo se sa aktuelnim državnim prvakom Mariom Željom Miloševićem. Međusobni okršaj ove dvojice izuzetnih igrača ponovo je bio dramatičan i kao po režiji završio je u majstorici u korist Miloševića.   

Izvjesnu dominaciju prikazali su igrači sarajevskog  snooker kluba Union Jack, čiji je član i sam Milošević, te od njih ukupno pet koji su učestvovali u završnom mastersu, svih pet igrača prolazi u top osam a njih trojica su ponijeli i titule prvog, drugog i trećeg snooker igrača u državi. 

Pored igrača iz Sarajeva, izvrsnu pripremljenost kako psihičku tako i fizičku prikazao je i tuzlak Edin Kovačević koji je polufinalni meč u trajanju od skoro sedam sati riješio u svoju korist protiv izuzetnog Adela Kalabušića iz Sarajeva. U borbi za treće mjesto Kovačević se susreo sa jednim od najboljih igrača ovog turnira, izuzetnim Eldarom Karamehmedovićem iz Žepča te vjerovatno iscrpljen prethodnim okršajem nije uspjeo da pronađe svoj balans te da riješi meč u svoju korist. 

Mladi Karamehmedović je kroz cijeli turnir prikazivao briljantnu igru i nevjerovatnu pripremljenost što je prouzrokovalo time da su njegovi mečevi bili najposjećeniji kako uživo od strane posjetioca Kluba tako sa neizmjernim brojem posmatrača i fanova na online praćenju. Ako bi Carlsberg snooker državno prvenstvo imalo titulu MVP (Most Valuable Player Award) onda bi ovu laskavu titulu ponijeo upravo ovaj mladi žepčanin.

U finalu takmičnja su se sastale klupske kolege iz Sarajeva Rijad Šišić, prošlogodišnji trećeplasirani igrač u državi i Mario Željo Milošević branioc titule državnog šampiona.

Bez trunke napetosti u meču koji je više podsjećao na susret između dvojice klupskih kolega  rezultatom 4:1 slavio je Milošević. 

Naši predstavnici i naš ponos na Europskom prvenstvu u Portugalu biće državni prvak Mario Željo Milošević, viceprvak Rijad Šišić, trećeplasirani Eldar Karamehmedović, Edin Kovačević i Adel Kalabušić kao četvrti i peti najbolji igrači snookera u državi.

Carlsberg snooker državno prvenstvo sa ovim završnim Mastersom završava svoju sezonu 2019/2020 a nastavak sezone se očekuje u septembru ove godine.