Desavanja

Milosević briljirao na turniru u Beogradu

"U Beogradu je proteklog vikenda odigrano prvo kolo „Balkan Snooker Lige“. Pravo na učešće imali su samo najbolje rangirani igrači iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske."

Najjača imena regionalnog snookera ukrstila su svoje štapove na ukupno pet profesionalnih snooker stolova u novootvorenom i možda najljepšem klubu u regiji – „Mister S“, vlasnika Marka Stoiljkovića, odnedavno i certificiranog trenera WPBSA.

Ljubitelji snookera mogli su uživati u sjajnoj igri regionalnih velikana snookera kao što su Tin Venos – višestruki državni prvak Hrvatske, osvajač Beograd Opena kao i Zagreb Opena, vjerovatno najbolji igrač u regiji, Filip Bermanec – također jedan od najboljih igrača snookera iz Hrvatske, zatim Marko Stoiljković – višestruki državni prvak iz Srbije kao i Saša Stojanović, Kenan Terzić – višestruki državni prvak Bosne i Hercegovine i Mario Željo Milošević - aktuelni državni šampion BiH, Demirel Pirić, Mirnes Mujić i Robert Kovačević – nekadašnji viceprvak BiH kao i Edin Kovačević, sva četvorica iz Tuzle te Adis Burak, aktuelni viceprvak Carlsberg snooker lige BiH iz Bugojna. To su samo neka od imena koja su učestvovala u najprestižnijem takmičenju ove vrste u regiji. 

Značajan plasman napravio je šesnaestogodišnji Vasilije Pešić koji je u polufinalu izgubio od Saše Stojanovića rezultatom od 4:2 i tako se plasirao na treće mjesto. To je sigurno ime o kojem ćemo čitati često u budućnosti. 

Da je ozbiljan kandidat za mjesto na finalnom stolu, Milošević je dokazao pobjedivši rezultatom 4:1 izvrsnog Filipa Bermaneca iz Hrvatske. U polufinalu čekao ga je sjajni Tin Venos. Svi smo već bili zadovoljni plasmanom mladog Miloševića, obzirom da je do polufinala pobijedio neke od najboljih regionalnih igrača ovog sporta. 

Sigurno najbolji performans Miloševića mogli smo gledati u meču protiv Venosa u kojem je pobijedio sjajnim rezultatom od 4:2  te obezbjedio sebi finale ovog prestižnog turnira. 

Sa druge strane, ne smijemo izostaviti višestrukog državnog prvaka BiH, Kenana Terzića koji je sjajnom igrom došao do polufinala te je izgubio rezultatom od 4:0 od na kraju i osvajača ovog turnira, višestrukog državnog prvaka Srbije Saše Stojanovića. 

U prepunoj sali snooker kluba „Mister S“ odigravao se finalni meč između Maria Želje Miloševića i Saše Stojanovića.

Pri rezultatu 1:0 za Stojanovića, ostavio je izglednu priliku Miloševiću za čišćenje stola. Milošević je gađao ne tako tešku smeđu kuglu i napravio je  „miss cue“ te je bijela kugla preskočila ciljanu kuglu i ispala sa stola. Ovo smo imali priliku da vidimo i u mečevima najboljih snooker igrača stotinu puta, čega nije bio pošteđen ni Milošević. Umjesto da rezultat bude 1:1, Stojanović je rutinskim čišćenjem stola sa bijelom kuglom iz ruke došao do rezultata 2:0. Milošević nije posustajao ni pri ovom rezultatu te je naredni frejm riješio u svoju korist. Stojanović je ipak igrao nijansu bolje te je osvojio naredni frejm. Pri rezultatu 3:1 već se mislilo da Milošević neće imati snage da se odupre veoma fokusiranom i nadahnutom Stojanoviću koji je u više navrata u proteklim godinama radio sa jednim od najboljih trenera snookera Rogerom Leightonom iz Engleske i značajno unaprijedio svoju igru. Ljubitelji snookera koji prate igru našeg aktuelnog državnog prvaka, Miloševića znaju da nije jednom uspjevao da se vrati u igru iz rezultata 3:0 ili 4:1, te pobijedi ili osvoji turnir. 

Tako je bilo i sada. Milošević je svoju igru doveo na nivo perfekcije te je zaredom osvojio dva frejma praveći velike brejkove i ne dajući praktično nikakve šanse Stojanoviću za napredak. 

Osvojivši dva uzastopna frejma Milošević je meč doveo u odlučujući frejm te krajnje interesantnu majstoricu. Pri otvaranju, Milošević pravi grešku te je ostavio upotrebljivu crvenu kuglu za Stojanovića, koji je zatim napravio brejk od 38 poena. Milošević je pokušao da frejm okrene u svoju korist, ali Bogovi snookera nisu više bili na njegovoj strani te je izgubio rezultatom 4:3. 

Izvanredno drugo mjesto za našeg aktuelnog državnog šampiona kao i odličan vjetar u leđa za drugo kolo ovog prestižnog turnira koje će se odigrati u Sarajevu u novembru mjesecu u klubovima Mercur i Union Jack. 

Sve odigrane mečeve kao i rezultate Balkan snooker lige možete pogledati putem web stranice snooker.on.com 

„Čestitam organizatorima u Beogradu na izvanredno organizovanom turniru, toploj dobrodošlici, sjajnoj igri i još boljem druženju. Pohvale za Kenana Terzića koji je proje par godina ovaj projekat pokrenuo sa entuzijastima iz Srbije i Hrvatske i mislim da će ovo takmičenje koje je sada već sa tradicijom dobiti još veće interesovanje od strane igrača snookera u regiji.“Rekao je Zijad Redžić direktor snooker lige BSSFBiH.