Desavanja

Odigrano i peto kolo „Best of the Best“ snooker lige u Sarajevu i Tuzli

"Mario Željo Milošević i Mrnes Mujić dominirali"

Mečevima u divizijama Sarajevo i Tuzla ovoga vikenda nastavljeno je peto kolo Carlsberg snooker lige "Best of the best".
Divizija Sarajevo nije donijela previše uzbuđenja a u završnicu turnira su se plasirali igrači koji su u vrhu tabele i koji pretenduju na završni Masters.

Prvo polufinale su igrali Adel Kalabušić i Suad Karišik.  Kalabušić je sve mečeve do polufinala veoma sigurno riješio u svoju korist, dok je Karišik imao dosta teži put s obzirom da je protiv Admira Švrakića i Tarika Berisalića igrao dva veoma duga meča i oba riješio u svoju korist rezultatom 3:2. Umor i Kalabušićeva dobra forma su spriječili Karišika da pruži veći otpor tako da je Kalabušić sa rezultatom 3:1 izborio svoje već treće finale ove sezone. 

Drugi polufinalni meč su igrali aktuelni i bivši prvak Carlsberg snooker lige, Eldar Karamehmedović i Mario-Željo Milošević. Karamehmedović je odlično otvorio meč i vrlo brzo poveo sa 2:0 prepustivši svom protivniku svega 10 poena (70:8 i 66:2). Kada su svi pomislili da će Karamehmedović lakše od očekivanog riješiti meč u svoju korist, Mario-Željo Milošević je počeo da igra onako kako on najbolje zna i da pruža igru koja mu je donijela 7 titula državnog prvaka. Vrlo brzo je na semaforu stajalo 2:2, a i odlučujući frejm je Milošević riješio u svoju korist i tako se, kao i Kalabušić, po treći put ove sezone plasirao u finale. 

Finalni meč je bio duel osvajača svih dosadašnjih kola u diviziji Sarajevo. Oba igrača su osvojila po 2 kola, i ovaj meč je bio prilika za oba igrača da izjednače uspjeh Zlatana Fuke iz Bugojna, Mehrida Prijića iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Emira Meše iz Kiseljaka koji su po 3 puta bili najbolji u svojim divizijama. 

Milošević je dobro počeo meč i ostvario solidnu prednost u prvom frejmu, međutim jedna mala greška je dovela Kalabušića u priliku da ubacivanjem preostalih kugli "ukrade" frejm. Smirenim i odmjerenim udarcima Kalabušić ubacuje sve boje koje su ostale i brejkom od 25 poena osvaja prvi frejm, ali na njegovu žalost to je bilo sve što je uspio da uradi u ovom finalu. Mario-Željo Milošević je naredna 3 frejma vrlo brzo i efikasno sa par većih brejkova riješio u svoju korist i tako po treći put ove sezone bio najbolji u diviziji Sarajevo. 

U diviziji Tuzla rakođer nije bilo velikih uzbuđenja. Završnicu turnira su igrali igrači koji su na pozicijama koje vode na završni Masters a u finale su se plasirali Mirnes Mujić i Selman Aganović. Mujić je u polufinalnom meču bio bolji od Edina Kovačevića sa rezultatom 3:2, dok je Selman Aganović lakše od očekivanog savladao Demirela Pirića sa 3:0. Finale je bilo veoma neizvjesno a više smirenosti i strpljenja je pokazao Mirnes Mujić koji je na kraju slavio sa 3:2 i tako po drugi put ove sezone bio najbolji u diviziji Tuzla. 

Liga se nastavlja idućeg vikenda turnirima u divizijama Visoko i Gornji Vakuf-Uskoplje, a sve informacije u vezi lige možete pronaći na facebook stranici Snooker organizacije, kao i na 
www.snookerorg.ba