Desavanja

III kolo Carlsberg Snooker lige BiH odigrano u Sarajevu, Bugojnu i Kiseljaku

"Da je u značajnoj formi, potvrdio je Mario Željo Milošević osvojivši drugo uzastopno kolo Carlsberg snooker lige BiH u Sarajevu. Zanimljivo je da se na putu do finala susreo čak i sa svojim ocem sa kojim je prije par godina odigrao i svoje prve frameove. Iscrpnim treninzima i maksimalnim zalaganjem prošle godine proslavio se prvim clearanceom a ove godine potvrdio sa prvom 147-icom u BiH i u regiji."

Najzanimljiviji meč večeri bio je između izvanrednog Šišić Rijada i Marija u kojem je Šišić perfektno satkanom kombinatorikom te idealnim izvođenjem udaraca poveo Marija sa 2:0 i u trećem frameu koji je za njega trebao da bude pobjedonosni vodio značajnih 30 tak poena.

Kada su svi mislili da će se meč završiti u korist Šišića, Mario preokreće rezultat te ćišćenjem boja dolazi do svog prvog framea. Veoma interesantna naredna dva framea gdje su se dešavali preokreti iz minute u minutu dovela su do majstorice, u kojoj je pobjednik odlučen na posljednjoj crnoj kugli.  Iznenađenje III kola Carlsberg Snooker lige BiH u Sarajevu je sigurno Faruk Maksić koji se u finalu sastao sa aktuelnim državnim prvakom.

Maksić je kod nas poznat kao glavni sudija proteklih Liga Snooker Organizacije BiH. Bavio se snookerom od samog osnivanja prve snooker lige 2012 godine te aktivno učestvovao u svim dešavanjima, no zbog privatnih obaveza nije bio u stanju da se u proteklom periodu aktivno posveti igri ali su sati provedeni za snooker stolom ostavili traga. U finalu Maksić – Milošević ipak je bolji Mario koji se rezultatom 3:0 postavlja na prvo mjesto na tabeli svog kluba u Sarajevu.

Jednako interesantno bilo je u Bugojnu gdje je Zlatan Fuka od ranije poznat kao naš predstavnik na europskom prvenstvu u snookeru 2015. godine u Pragu osvojio III kolo Carlsberg Snooker lige BIH. Takodjer zbog privatnih obaveza Fuka nije odigrao prva dva kola te ga ova pobjeda neće pozicionirati visoko na tabeli u Bugojnu.

U Kiseljaku se već može reći da će Ivan Kristić biti jedan od takmičara na završnom Mastersu za prvaka države jer je osvojivši treće kolo obezbijedio dovoljan broj bodova i znatnu razliku na tabeli. Da podsjetimo, Kristić je od odigrana tri kola osvojio dva i jednom bio drugi te sa već 1350 poena sa sigurnošću dobija epitet najboljeg igrača u Kiseljaku.

Još jedno ime koje ne smijemo izostaviti dolazi iz Tuzle, to je izvandredni Edin Kovačević koji je od dva odigrana kola u clubu Click osvojio oba. Potsjetimo da je na prošlogodišnjem Mastersu za prvaka države skinuo sa trona svog sugrađanina, a od ove godine i klupskog kolegu sjajnog Roberta Kovačevića te bio nadomak mjesta na postolju ali mu se na tom putu ispriječio tada mladi sedamnaestogodišnjak iz Sarajeva Mario Željo Milošević. Od Edina Kovačevića se očekuje mnogo ove godine a njegova forma to i dokazuje.

Više info o Carlsberg Snooker Ligi BiH i o snookeru u BiH na oficijelnoj FB stranici te www.snooker.org.ba