Desavanja

Održan završni Masters turnir najveće snooker lige "Best of the best"

"Eldar Karamehmedović odbranio titulu šampiona"

U sarajevskim snooker klubovima "Union Jack" i "Merkur" proteklog vikenda održan je završni Masters turnir Carlsberg snooker lige "Best of the best" za sezonu 2021/2022. Učešće je uzelo 24 igrača iz 6 divizija, a gledaoci su mogli vidjeti izuzetno uzbudljiv i kvalitetan snooker. Grupna faza turnira se igrala prva dva dana, a najboljih osam igrača se plasiralo u četvrtfinale. 

Završnica turnira je donijela veliku neizvjesnost i napete mečeve. Već u četvrtfinalu se desio duel prva dva favorita turnira, aktuelnog prvaka Eldara Karamehmedovića i sedmostrukog prvaka Maria-Želje Miloševića. Milošević je odlično krenuo u meč i relativno brzo poveo sa 3-1. Međutim, u tim trenutcima Eldar pronalazi igru koja mu je donijela titulu prvaka prošle godine, i u naredna dva frejma nije dozvolio svom protivniku da uzme niti jedan poen. Vrlo brzo je bilo 3-3 i igrao se odlučujući frejm. Nošen odličnom igrom iz prethodna dva frejma, Eldar je uspio i posljednji da riješi u svoju korist i tako ostvari veliki preokret i izbori plasman u polufinale. 
Ostali četvrtfinalni mečevi nisu pružili toliko uzbuđenja, ali su donijeli odličnu igru. Adel Kalabušić je sa 4-0 bio bolji od Mirnesa Mujića, Muamer Mališević sa 4-1 od Emira Meše, dok je Mahir Bečić savladao Mirzu Bačvića rezultatom 4-2. 

Polufinalni mečevi su se igrali u nedjelju, u snooker klubu "Union Jack". Eldar Karamehmedović je za protivnika u polufinalu imao sjajnog Adela Kalabušića koji je odlično ušao u meč. Kombinacija odlične napadačke igre i odmjerenih safe udaraca je bila nerješiva enigma za aktuelnog prvaka i vrlo brzo je na semaforu bilo 3-1 u Adelovu korist. Ipak, Eldar ponovo kao i u meču protiv Maria, pronalazi svoju igru i osvaja naredna dva frejma. Prava drama je viđena u posljednjem frejmu. Veoma tvrd i napet frejm je bio odlučen na posljednjoj crnoj kugli. Više koncentracije i smirenosti pod pritiskom je imao Eldar Karamehmedović i ubacivanjem posljednje kugle sebi trasirao put u finale drugu sezonu zaredom. 
Drugi polufinalni meč su igrali Mahir Bečić i Muamer Mališević. Duel mladosti i iskustva je pripao mlađem Bečiću koji je sa rezultatom 4-1 izborio svoje prvo finale Carlsberg snooker lige. 

Finalni meč nije donio mnogo neizvjesnosti, ali je donio odličnu igru. Mahir je odlično ušao u meč i osvojio prvi frejm, ali je to bilo sve što je mogao da pruži ovaj put. Eldar je u narednim frejmovima bio puno dominantniji. Napravio je i 4 velika brejka i to: 91, 61, i dva puta 54, vrlo brzo okrenuo rezultat u svoju korist, slavio sa 5-1 i tako odbranio titulu prvaka osvojenu prošle godine.

Treće mjesto je osvojio sjajni Adel Kalabušić za kojeg Muamer Mališević nije imao rješenja. Adel je riješio meč u svoju korist relativno lako, sa 4-0, i tako ostvario svoj najveći uspjeh u karijeri. 

Treba istaći da su pored domaćih sudija, mečeve same završnice turnira sudile internacionalne sudije iz Srbije Goran Stevelić i Igor Mišković. 

"Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom igre i onim što su igrači pružili tokom cijelog vikenda. Također, drago nam je da smo uspjeli ostvariti saradnju i sa internacionalnim sudijama iz Srbije koji se nalaze na "A" listi Evropske snooker i bilijar asocijacije, i nadamo se da ćemo u budućnosti i dalje sarađivati. Veliko hvala dugujemo i dugogodišnjem partneru, kompaniji Carlsberg, kao i Općini Novo Sarajevo koja je ovaj put pomogla pri samoj pripremi tehničkih uslova za održavanje turnira i nadamo se uspješnoj saradnji i u budućnosti", istakli su iz Snooker organizacije BiH. 

Snooker igrači i organizatori sada idu na zasluženi odmor a početak nove sezone Carlsberg snooker lige "Best of the best" planiran je za septembar. Sve informacije o Ligi možete pronaći na facebook stranici Snooker organizacije kao i na 
www.snooker.org.ba