Desavanja

Počinje nova sezona Carlsberg snooker državnog prvenstva BiH

"Početkom septembra 2019. godine održan je tradicionalni sastanak čelnika snooker Lige BSSBIH. Na sastanku je usaglašen sistem takmičenja te su prihvaćene novine i prijedlozi za novu sezonu takmičenja."

Jedna od najznačajnijih novina za novu sezonu je uvođenje sistema „Snooker On“ koji pored izravnog prenošenja mečeva u full HD rezoluciji posmatraču omogućava i interakciju sa drugim posmatračima u „real timeu“ te trenutno praćenje rezultata meča. 

Prvi ovogodišnji turnir biće odigran u Sarajevu narednog vikenda po već usvojenom sistemu u prethodnoj sezoni, grad – divizija, što se istovremeno pokazalo veoma interesantno za sve igrače jer su, za razliku od prethodnih sezona, igrači iz različitih klubova mogli odmjeriti svoje snage već u zvaničnim kolima a ne samo u Masters takmičenju, kako je to uslovljavao prijašnji sistem.

Samo će divizija „Sarajevo“ ove sezone brojati oko trideset igrača koji će igrati u sarajevskim klubovima „Union Jack“ i „Mercur“ na ukupno 4 profesionalna „Riley“ snooker stola.

Još jedna od novina za aktuelnu sezonu je uvođenje 1G kugli za igru, koje su identične onima koje koriste profesionalci koje imamo priliku ovih dana da gledamo na turniru koji obilježava otvaranje snooker sezone  - Shanghai Masters.

Puno novih stvari, kako za igrače tako i za posmatrače obilježiće i zvaničan ulazak Snooker Organizacije BiH pod okrilje Bilijar i Snooker Saveza BiH.

Tri naša najbolja igrača će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Europskom prvenstvu u Portugalu u martu naredne godine. Sa sredstvima obezbjeđenim od strane petogodišnjeg vijernog partnera Lige – Carlsberg kompanije - u ovoj sezoni ćemo dovesti u Sarajevo i jednog od najboljih trenera snookera današnjice - Rogera Leightona koji je već gostovao u regionu i igru srbijanskih i hrvatskih igrača doveo gotovo do savršenstva.

Ljubitelji snookera će moći svake sedmice vikendom pratiti mečeve uživo te u klubovima domaćinima Carlsberg državnog prvenstva BiH. 

Sva dešavanja, rezultate te rangirnu listu moći ćete pratiti na oficijelnim Facebook i web stranicama: www.bilijar.ba i www. snooker.org.ba, SnookerBiH i Snooker Organizacija BiH