Desavanja

„Super Mario“ na krovu Balkana

"Mario Željo Milošević, šestorostruki državni prvak Bosne i Hercegovine u snookeru napravio je još jedan podvig u pripremnom trening meču za najveći snooker turnir na Balkanu pod nazivom Serbian International Snooker Master."

Naš najbolji snooker igrač, koji je već vlasnik šest državnih titula te isto toliko maksimalnih brejkova napravio je najveći bosanskohercegovački brejk upotpunjen sa totalnim čišćenjem stola u vrijednosti od 140 poena. Za one koji ne znaju, to znači da je Milošević ubacio sve kugle sa stola, do posljednje a da nikada nije prekinuo svoju posjetu stolu. Ovo je zvanično i najveći brejk iz igre u Bosni i Hercegovini, a nezvanično i najveći na Balkanu. 

Desilo se to u snooker klubu Mercur u Sarajevu gdje se Mario pripremao za turnir trenirajući sa također višestrukim državnim prvakom, jednim od najboljih bosanskohercegovačkih igrača Kenanom Terzićem. Naime, snooker sto na kojem su Milošević i Terzić trenirali poznat je kao sto sa najboljim performansama u BiH, te sto koji pruža najsličnije uslove profesionalnim stolovima na kojima se trebao igrati turnir u Vrnjačkoj Banji. 

U toku meča, nakon slabije izvedenog Terzićevog odbrambenog poteza, Milošević je dobio priliku da gađa jednu otvorenu crvenu kuglu nakon čega je uslijedio prerfektni niz do totalnog čišćenja stola u vrijednosti od 140 poena. Izvrsnim pozicioniranjem bijele kugle, nakon svakog izvedenog udarca, te hirurškom preciznošću Mario je došao do ovog historijskog rezultata. 

Na pomenutom turniru u Vrnjačkoj Banji učestvovali su najbolji snooker igrači sa Balkana te na poziv organizatora i 10 profesionalnih snooker igrača među kojima su se nalazili bivši i aktuelni Europski prvaci, treneri državnih reprezentacija kao i neka od najzvučnijih imena ovog sporta. Također na poziv organizatora na turniru je u svojstvu sudije učestvovao i jedini certificirani snooker sudija u Bosni i Hercegovini, Almedin Hodžić.

Prvi dani turnira bili su rezervisani za grupnu fazu takmičenja koju je Milošević prošao bez većih poteškoća, a u svom pohodu na historijski rezultat iz takmičenja je izbacio državnog šampiona Srbije, Slovačke, Ukrajine te dobro poznatog Alana Trigga. 

Kvalitetna igra mladog Marija obećavala je zasigurno dobar i kvalitetan četvrtfinalni meč te nadu za prolazak u daljnji tok takmičenja.  

U četrvrtfinalu Maria dočekuje izvrsni Mađar koji nije imao izglednih šansi protiv Marija te gubi rezultatom 4:1 što Marija dovodi u polufinale ovog prestižnog turnira, te mu obezbjeđuje mjesto na podijumu.

Polufinalni meč Milošević je igrao protiv 83. plasiranog profesionalnog igrača snookera na svijetu, sjajnog Hammada Miaha. Iako je prvi frejm Milošević vodio 56 poena razlike to se nije pokazalo kao dovoljno te je izgubio 1:0. Milošević u nastavku meča nije pokazivao ni strah ni tremu od ovako kvalitetnog snooker igrača ali jednostavno Hammad je pokazao da je bolji igrač i pobjedio je u polufinalnom meču našeg Marija rezultatom 4:0.  Naši igrači nemaju često priliku da igraju mečeve sa profesionalnim snooker igračima te je Miloševiću to dalo poseban teret u susretu sa sjajnim Hammadom. 

Izgubivši u polufinalnom meču Milošević je postao zvanično trećeplasirani igrač na izuzetno jakom internacionalnom turniru te je nakon sjajne izvedbe na Balkan Snooker ligi u Beogradu postao najboji igrač snookera na Balkanu. U kakvoj je formi naš Mario, dobićemo još jedan dokaz na narednom kolu Balkan Snooker lige koje se igra od 13. – 15. decembra u Beogradu. Možda je preambiciozno, a možda i nije, reći da postoji velika mogućnost da Bosna i Hercegovina dobije još jednog Džeku ili Tuku.