Desavanja

U Bugojnu održan prvi međunarodni snooker turnir "Bugojno Open 2021"

"Proteklog vikenda je u bugojanskom snooker klubu "Desetka" održan prvi međunarodni snooker turnir "Bugojno Open 2021". Generalni pokrovitelji turnira su bili Općina Bugojno i Sportski savez Općine Bugojno a učešće je uzelo 24 igrača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine."

Neki od učesnika su bili aktuelni prvaci Balkan snooker lige i Carlsberg snooker lige BiH Filip Bermanec i Eldar Karamehmedović, zatim viceprvak Srbije Marko Grbović, višestruki državni prvaci BiH Mario-Željo Milošević i Kenan Terzić, te mnogi drugi igrači iz regije koji imaju dosta iskustva sa međunarodnih turnira i Evropskih prvenstava.
Prva dva dana se igrala grupna faza, a posljednji dan turnira je bio rezervisan za knockout fazu i samu završnicu turnira. 

Veliko iznenađenje i otkrovljenje turnira je bio mladi igrač iz Sarajeva, Mahir Bečić, koji je završio drugi u svojoj grupi, ali je u knockout fazi stigao do finala, i na tom putu redom pobjeđivao višestrukog učesnika Evropskih prvenstava Roberta Kovačevića iz Tuzle, zatim prvaka Balkan snooker lige Filipa Bermaneca i na kraju u polufinalu prvaka Carlsberg snooker lige BiH Eldara Karamehmedovića. 
Drugi finalista je bio 7-struki državni prvak Mario-Željo Milošević koji je bio bolji od domaćeg igrača Adisa Buraka, zatim Marka Grbovića i u polufinalu od višestrukog državnog prvaka BiH Kenana Terzića. 

Finale je donijelo odličnu igru ali ne baš i rezultatsku neizvjesnost. Mario-Željo Milošević je pokazao da ima veliko iskustvo igranja finala, za razliku od svoga protivnika kojem je ovo bilo prvo veliko finale, i slavio ubjedljivo sa 3-0 i tako postao prvi osvajač međunarodnog turnira "Bugojno Open". 

Sudija finala je bio jedini certificirani međunarodni sudija iz BiH, Almedin Hodžić.
Nagradu za najveći brejk na turniru osvojio je Marko Grbović iz Srbije, sa brejkom od 61 poen. 

3 dana kvalitetne igre u ispunjenom klubu "Desetka" pokazala su da je turnir bio pravi pogodak a organizatori su poručili da će u saradnji sa Općinom pokušati da ovaj turnir postane tradicionalni i da se u budućnosti održava u sklopu obilježavanja Dana općine Bugojno.