Desavanja

Završni Masters Carlsberg Snooker Lige Best of the Best 2020/2021

Carlsberg_Masters 20:21.jpg

"Završni Masters Carlsberg snooker lige Best of the Best održat će se od 21. do 23. maja u prostorijama snooker kluba Desetka u Bugojnu."

Grupna faza takmičenja će se igrati prva dva dana tj. 21.5. i 22.5. Grupe A i B će se igrati u petak 21.5. dok će se grupe C i D igrati u subotu 22.5. Prvi mečevi grupa oba dana počinju u 11:00 h.

Završnica tj. knock out faza takmičenja će se igrati u nedjelju 23.5. sa početkom u 10:00 h.

Grupnu fazu igra ukupno 16 igrača podjeljenih u 4 grupe po 4 igrača te će iz svake grupe u knock out fazu proći po 2 najbolje rangirana igrača. 

Svi mečevi grupne faze i knock out faze će se igrati u formatu best of 5, tj. na 3 dobijena framea (do 3). Mečevi grupne faze i četvrtfinalni mečevi igrat će se na sva 3 stola u klubu. 

Svaki meč sudit će sudija te će se svaki rezultat zabilježiti u zvanični zapisnik (scoresheet) kojeg će oba igrača morati potpisati po završetku meča, kao i sudija koji je sudio meč. 

Kotizacija za učešće na Mastersu iznosi 7 KM. Novac prikupljen od kotizacija će biti dodan u fond za sudije koje će suditi mečeve sva tri dana Mastersa. 

Nakon završetka svih mečeva grupne faze održat će se izvlačenje parova za prvo kolo knock out faze tj. četvrtfinale. Izvlačenje će biti poludirigovano kako bi se izbjegla mogućnost susretanja pobjednika grupa međusobno u četvrtfinalu kao i susret pobjednika grupe sa drugoplasiranim igračem iz vlastite grupe. To znači da pobjednik grupe (nositelj) može imati 3 protivnika (nenositelja) protiv kojih može biti izvučen da igra u četvrtfinalu, tj. tri drugoplasirana igrača iz ostalih grupa.

Nakon izvučenih parova u četvrtfinalu, knock out faza se nastavlja igrati dalje sve do meča za treće mjesto i finalnog meča. 

U slučaju da su u grupnoj fazi izjednačena 2 ili više igrača po broju pobjeda, gledat će se međusobni omjer, zatim frame razlika (odnos osvojenih i izgubljenih frameova) a zatim broj osvojenih frameova. U slučaju da se i dalje ne može odrediti koji igrač ima prednost nad ostalima, igrat će se razigravanje na crnoj kugli – respotted black (kao u situaciji na kraju framea kada je rezultat izjednačen te se vadi crna kugla). 

U svim fazama Mastersa obavezan je dress code A, te bilo kakvo odstupanje od ovog pravila bez valjanog razloga odobrenog od direktora turnira Almedina Hodžića će biti kažnjeno ili igraču neće biti dozvoljeno da pristupi meču. 

Igrač je obavezan doći na meč 15 minuta prije vremena određenog za početak meča. Ukoliko se igrač ne pojavi 15 minuta prije početka meča neće mu biti dozvoljeno zagrijavanje. Ukoliko igrač zakasni 15 minuta nakon određenog termina za početak meča oduzima mu se 1 frame, a ukoliko zakasni 30 minuta automatski gubi meč. 

Konzumacija cigareta, hrane, alkoholnih i drugih pića osim vode tokom igre je najstrožije zabranjena. Duže pauze između frameova nisu dozvoljene osim za odlazak u toalet.   

Nagradni fond obezbijeđen od strane generalnog sponzora lige Carlsberg-a je 2000 KM te je raspodijeljen na slijedeći način:

1. mjesto: 1 000 KM + pehar

2. mjesto: 600 KM + pehar

3. mjesto: 400 KM + pehar 

Sve igrače i posjetitelje molimo za fer i korektno ponašanje kakvo dolikuje snookeru i atmosferi u kojoj se snooker igra.

Bilo kakvo ponašanje za koje sudija meča, ili direktor turnira Almedin Hodžić smatraju da nije prihvatljivo ili prikladno bilo od igrača ili od gledatelja neće biti tolerisano.

Ukoliko igrači napuste prostorije kluba molimo da se obavezno jave direktoru turnira te ostave svoj broj telefona, kako bi u slučaju pomjeranja satnice odigravanja mečeva mogli biti pravovremeno obaviješteni. 

Apeliramo na sve učesnike Mastersa kao i posjetiteljelje da se pridržavaju propisanih higijensko–epidemioloških mjera u cilju sprječavanja širenja corona virusa.