Desavanja

Završni Masters Carlsberg snooker lige “Best of the Best” 2022/2023

7A4B2660.JPG

""Završni Masters Carlsberg snooker lige “Best of the Best” održat će se od 12. do 14. maja u prostorijama snooker kluba “Double Kiss” u Bugojnu.""

Grupnu fazu takmičenja igra ukupno 24 igrača podjeljenih u 8 grupa po 3 igrača te će iz svake grupe u knock out fazu (1/8 finala) proći po dva igrača.

Grupna faza takmičenja će se igrati prvi dan turnira, tj. 12.05., kada će biti odigrani svi mečevi grupne faze. Nakon odigrane grupne faze biće održano izvlačenje knock out faze, tj. 1/8 finala. Izvlačenje će biti poludirigovano tako da će prvoplasirani iz grupa igrati protiv drugoplasiranih, i u 1/8 finala se neće moći sresti igrači iz iste grupe. Nakon izvučenih parova u 1/8 finala, knock out faza se nastavlja igrati dalje sve do meča za treće mjesto i finalnog meča. 

Mečevi 1/8 finala i 1/4 finala će se igrati drugi dan turnira 13.05., a nedjelja 14.05. je dan kada će se igrati sama završnica turnira, tj. polufinalni mečevi, finalni i meč za treće mjesto.

Tačni datumi i satnice svih mečeva su objavljeni neposredno nakon izvlačenja grupa i mogu se pronaći na Facebook stranici Snooker organizacije BiH.

Svi mečevi grupne faze će se igrati u formatu best of 5, tj. na 3 dobijena framea (do 3), a mečevi knock out faze će se igrati u formatu best of 7, tj. na 4 dobijena framea (do 4), osim finalnog meča koji će se igrati u formatu best of 9 (do 5).

U slučaju da su u grupnoj fazi izjednačena 2 ili više igrača po broju pobjeda, gledat će se međusobni omjer, zatim frame razlika (odnos osvojenih i izgubljenih frameova) a zatim broj osvojenih frameova. U slučaju da se i dalje ne može odrediti koji igrač ima prednost nad ostalima, igrat će se razigravanje na crnoj kugli – respotted black (kao u situaciji na kraju framea kada je rezultat izjednačen te se vadi crna kugla). 

Svaki meč sudit će sudija te će se svaki rezultat zabilježiti u zvanični zapisnik (scoresheet) kojeg će oba igrača morati potpisati po završetku meča, kao i sudija koji je sudio meč. 

Kotizacija za učešće na Mastersu iznosi 10 KM po igraču i komesari/predstavnici divizija su dužni predati novac za igrače iz svoje divizije direktoru turnira Almedinu Hodžiću, neposredno pred početak turnira. Novac prikupljen od kotizacija će biti dodan u fond za sudije koje će suditi mečeve sva tri dana Mastersa. 

U svim fazama Mastersa obavezan je dress code A (pantalone na peglu, košulja, prsluk, kravata/leptir mašna i cipele), te bilo kakvo odstupanje od ovog pravila bez valjanog razloga odobrenog od direktora turnira Almedina Hodžića će biti kažnjeno i igraču neće biti dozvoljeno da pristupi meču. 

Igrač je obavezan doći na meč najkasnije 15 minuta prije vremena određenog za početak meča. Ukoliko se igrač ne pojavi 15 minuta prije početka meča neće mu biti dozvoljeno zagrijavanje. Ukoliko igrač zakasni 15 minuta nakon određenog termina za početak meča oduzima mu se 1 frame, a svakih narednih 5 minuta još po jedan. Ukoliko igrač zakasni 30 minuta automatski gubi meč. 

Konzumacija cigareta, hrane, alkoholnih i drugih pića osim vode tokom igre je najstrožije zabranjena. Duže pauze između frameova nisu dozvoljene osim za odlazak u toalet.   

Nagradni fond obezbijeđen od strane generalnog sponzora lige Carlsberg-a je 2000 KM te je raspodijeljen na slijedeći način:

1. mjesto: 1 000 KM + pehar

2. mjesto: 600 KM + pehar

3. mjesto: 400 KM + pehar 

Sve igrače i posjetitelje molimo za fer i korektno ponašanje kakvo dolikuje snookeru i atmosferi u kojoj se snooker igra.

Bilo kakvo ponašanje za koje sudija meča, ili direktor turnira Almedin Hodžić smatraju da nije prihvatljivo ili prikladno bilo od igrača ili od gledatelja neće biti tolerisano.

Ukoliko igrači napuste prostorije kluba molimo da se obavezno jave direktoru turnira, kako bi u slučaju pomjeranja satnice odigravanja mečeva mogli biti pravovremeno obaviješteni.